Günümüzde infertilite (kısırlık) oranı gittikçe artmaktadır. Hal böyle olunca da alternatif tedaviler gerçekleştirilmektedir. Tüp bebek nedir diye merak eden kişiler için ise en özet tanımıyla, anne ve baba adayından alınan yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllendirilmesi sonucu anne adayının rahmine transfer edilmesi işlemine denmektedir.
Böylelikle gebe kalamayan annelerin hamilelik sürecini daha hızlı hale getirmek adına önemli bir adım atılır. İlk olarak tedavinin başlangıcı 1978 yılına dayanmaktadır. Tüpleri hasarlı yahut tıkalı olan kadınlar için uygulanması amaçlanan bir tedavi şekli olmuştur. Bu tedavilerinin başlanması ile birlikte ise kısırlık sorunlarının yüzde 80’inin altına düşmüş olduğu araştırmalar sonucunda görülmüştür. Yardımcı üreme yöntemleri içerisinde doğal olarak en başarılarından biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Çiftler her ne kadar 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız şekilde cinsel birlikteliğe adım atsa da bir türlü kimi zaman istedikleri sonuca varamazlar. Annenin gebe kalmaması, psikolojik yönde etkilenmesine de ister istemez zemin hazırlamaya başlayacaktır. 35 yaş ve üzeri bir hastanın doğal yollardan gebe kalamaması durumunda daha fazla zaman kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması gerekmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygundur?
Tüp bebek kimlere uygulanır sorusu da ayrı bir önem arz etmektedir! Çünkü gebe kalamayan her çifte tüp bebek tedavisi uygulanamayacağı gibi, her gelen hastayada aynı tedavi uygulanmaz ve kişiye özel tedavi planı çıkartılır. Buna göre;
Prof. Dr. Timur GÜRGAN ve ekibi kişiye özel tedavi teknikleri ile hangi hastaya hangi tedavinin uygulanacağı karar verilerek, kişiye özel tedavisi planlanmaktadır.
Anne ve baba olma özlemi içerisinde yanıp tutuşan adaylara bir takım uygulamalar da yapılmaktadır. Tedavi sürecine geçilmeden önce ise ilk aşama da bir değerlendirme görüşmesi yapılmaya başlanır. Eğer ki daha önce gerçekleşmiş uygulamalar var ise bunlar konuşulur. Kişiye özel tedavi için gereken tetkikler planlanmaya başlanır. Daha sonra tetkiklerin neticeleri göz önünde tutularak kişiye özel tedavi planı çıkartılarak yol haritası belirlenmektedir.
Anne adayının üreme organlarının anatomik yapısının bir an önce görülmesi adına ultrasonografi eşliğinde jinekolojik muayene yapılır. Uygulanacak tedaviler hakkında anne baba adaylarına Prof. Dr. Timur GÜRGAN ve ekibi tarafından sunulurken diğer yandan da başarıya giden yolda neler yapılması planlandığı anne baba adaylarına anlatılır.
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygun değildir?
Bu tedavi kimler için uygulanmaz derseniz şu şekilde bir aşamalandırma yapmamız mümkündür. Buna göre;
Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Sınırı Nedir?
Anne adayının yaşı tedaviyi ne derece de etkiler üzerinde son dönem de en çok tartışılan bir konu olmayı başarıyor. Kadınların doğurganlık özelliği 35 yaşla birlikte daha fazla azalma göstermeye neden olur. 40 yaşından sonra bir kadının tüp bebek’le gebe kalma olasılığı % 20 nin altına düşeceğinden daha erken yaşlarda bu tedavinin uygulanması daha doğru olacaktır. Bu tedavide yaş sınırı, sürecin daha olumlu şekilde olması adına oldukça önemli bir husustur.
Tedavisin daha iyi şekilde sonuçlanması adına yaş faktörüne mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Kadının yaşı 37 olduğu zaman zarfında ise hem yumurtasının kalitesi düşerken hem de sayısında da azalma görülür. Hal böyle olunca da gebe kalması zorlaşır. Gel gelelim menepoz dönemine göz atığımız da ise, menepoz kadınlarda 45-47 yaşları arasında adet görmesinin bitmesi sonucu ortaya çıkabiliyor. Menepoza girme yaşı ülkemizde daha çok ortalama olarak 47 iken, dünyadaki ortalama 49 yaş kadar olduğu tespit edilen bir durum olarak ön plana çıkıyor. Menopozdaki kadınlarda yumurtanın üretmiş olduğu östrojen seviyesi daha aza ineceğinden dolayı gebe kalmak oldukça imkansız bir hale dönüşebilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?
Gebe kalmayı arzulayan kadınlar için son dönemde en iyi çözüm yollarından birisi de artık tüp bebek yöntemlerine başvurmak olduğunu söylemek mümkündür. Tabi ki bu yola başvurmayı düşünen kişiler ister istemez başarı oranı nedir merak ediyor. 30 yaşın altı %60,35 yaş civarı %40,40’lı yaşlarda ise %15 olduğu dünyada kabul edilir. Prof. Dr. Timur Gürgan sizlere kaliteli ve uzman ve profesyonel ekibi ile kişiye özel hizmetler sunarak hayatınızın bundan sonra ki evresini daha sağlıklı ve mutlu geçirmenize yardımcı oluyor. Dünya standartlarının üzerinde bir başarı oranı sağlayarak, anne ve baba adaylarını güler yüzle ve sağlıklı bebeklerle evlerine uğurlamaktadır.
Tüp Bebek Kaç Gün Sürer?
Tüp bebek tedavisi için tam olarak bir zaman belirtmek doğru bir yol değildir. Çünkü bu tür tedavi şekli her bayanın durumuna bağlı olara değişkenlik gösterdiği durumlar da olabilmektedir. . Uygulanan her tedavi kişiye özel olabildiğinden dolayı doğal olarak sürme aşamasında da farklılıkları görebilmek mümkün hale gelir. Fakat genel ifadeyle tüp bebek kaç gün sürer diye üzerinde düşünüldüğünde ise tüp bebek tedavileri 10-15 gün arasında değişkenlik göstermiş olduğu durumlar olabiliyor diyebiliriz. Doktor tarafından belirlenen tedavi zamanlarda yapılması gereken en önemli çözüm yollarından birisi de ara ara hastanenin yolunu tutmanız olacaktır. Genellikle tüp bebek tedavisine başlayan anne adayları için süre önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat, erkek aday zaman konusunda daha serbest kalabilir. Anne adayı ise tedavinin her aşamasında mutlaka bulunması gerekir.
Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar nedir?
İşin en önemli püf noktalarından birisi de tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar olduğunu söylememiz mümkündür. İlaç teknolojisindeki gelişmelerin yaşanmaya başlamasından sonra gebelik oranını arttırmak adına ilaçlardan da bir an önce yardım alınmaya başlanır hale geldi.
İlaçların kullanım amaçlarına göz attığımızda ise Overlerde yeterli büyüklük ve sayıda follikül gelişimini sağlanılmasına yardımcı olarak bayanlarda ki gebelik oranlarının daha fazla artmasına bir anlam da yardımcı olması diyebiliriz.
Tüp bebek tedavisinde her hastaya aynı protokol ve ilaç tedavisi uygulanmaz. Prof. Dr. Timur GÜRGAN ve ekibi 30-35 yaşlarında tedavi gören bir hastaya verdiği ilaçla 40 yaş ve yumurta rezervi düşük bir hastaya verdiği ilaç aynı olmamaktadır.
Kişiye özel tüp bebek tedavisinde en önemli hususlardan biridir. Hastaya özel tedavi düzenlendiği gibi, hastaya özel ilaç verilerek daha sağlıklı ve sayı olarak fazla yumurta elde edilir ve daha kaliteli embriyolar döllenerek sağlıklı bebeklere ulaşılır.
Tüp bebek ilaç tedavisi işlemi, standart bir tüp bebek işleminde adetin 2. veya 3. günü başlar. Foliküller yumurta toplama işlemine hazır hale geldiğinde çatlatma iğnesiyle son bulur. Bu sürecin öncesinde ve sonrasında verilen ilaçlarda elbette doktor uygun gördüğü durumlarda kullanılmaktadır.