Doğum

Doğum Nedir? Normal Doğum Nedir? Sezaryen Doğum Nedir? Sezaryen Doğum Riskleri Nedir? İşte Doğum Hakkında Herşey...

Günlük yaşantımız içerisinde doğumu yaklaşan annenin artık en temel problemlerinden birisi de doğumun nasıl yapılacağıdır diyebiliriz. Normal doğum mu yoksa, sezeryanla doğum mu olacağı konusunda çok fazla gel gitler yaşanabilmektedir. Gelişen teknolojiler ışığında bile artık sezeryanla doğum bile modern doğum şekli olarak görülmeye başlanmıştır.

Normal Doğum

Ülkemizde en sık yapılan doğum yöntemlerinden birisi de normal doğumdur. Doğumun normal şekli olduğundan dolayı artık anne adayları bu yola başvurmayı kendileri için daha uygun görmektedir. Aynı zamanda 36-41 hafta arsında yapılan doğumlar için normal doğum adı verilirken, bu haftanın daha erkene alınarak 20-36 hafta arasında meydana gelmesi de erken doğum olarak nitelendirilmektedir. Bu konuda kadın doğum uzmanının yapması gereken en önemli hareketlerden birisi, çocuğun kuvöze girmesini engellemek için erken doğumun mümkün mertebe engellenmesini sağlamak olacaktır.

Normal Doğum Belirtileri

Bu dönemde en sık görülen belirtilerden birisi de adet sancısına benzeyen düzenli arlıklarla gelen kasılmaların sık sık tekrar etmesi diyebiliriz. Eğer ki ağrı daha fazla sıklaşır ve 10 dakika içerisinde 2 defa ağrı görülürse hemen doktorun yolunu tutmanızda fayda olacaktır. Ağrılar normalse bu ağrıların daha fazla sıklaşmasını beklemek gerekir.

MYOM NEDİR
MYOM NEDİR?
MYOM NEDİR?

Diğer yandan her ne kadar ağrınız olmasa bile çocuğun suyunun gelmesi durumunda bile hiç bekleme yapmadan yapılması gereken en önemli yollardan birisi hemen doktora gitmeniz olacaktır. Amnion suyu çoğunlukla tuvaletini birden yapıyormuş gibi gelmektedir. Fakat kimi zamanda azar azar geldiği durumlar olabiliyor. Su genelde berrak beyaz renklidir. Bazı durumlarda gelen suyun rengi ise yeşil olabilir.

Suyun haricinde kanama durumları görülürse de mutlaka doktora başvurmanızda yarar olacaktır. Çünkü durup dururken kanamanın gelmesi normal bir durum gibi görülmemesi gerekmektedir.

Bu bazen rahim ağzının açıldığının göstergesi olsa da, plasenta dekolmanı (plasentanın erken ayrılması) yahut plasenta previa (plasentanın önde olması) gibi durumları da ortaya çıkarabilmektedir. Bu gibi acil durumlarda bekleme yapmadan doktora gidilerek gerekli bakımların yapılması sağlanmaya çalışılır.

Normal doğum haricinde kimi zaman isteğe ya da doktorun daha uygun görmesine bağlı olarak sezaryenle doğum yapıldığı durumlar olabiliyor. Fakat bu hizmetleri alırken de doktorunuzun işin ehli olması son derece önemli bir konudur.

Gebelik dönemleri içerisinde sizlere gerekli desteği en güzel şekilde vererek, bilinçlenmenize yardımcı olacak Prof. Dr. Timur GÜRGAN'a başvurmanızı önermekteyiz.