Erkekte Kısırlık

Erkekte kısırlık (İnfertilite) nedir? Erkek kısırlığı sebepleri nelerdir? Erkek kısırlığı belirtileri nelerdir? Erkek kısırlığı nasıl tedavi edilir?

erkeklerde kısırlık

Erkek organlarında ki doğuştan ya da sonradan meydana gelen bozukluklar sebebiyle bu tür sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Erkeğe ait genital organlarda doğuştan gelen özellikler ve gelişimsel özelliklerine göre de infertilite farklılık göstermektedir.

Erkek İnfertilite nedenleri inceleme altına alındığında ise 4 başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar:

Sperme Ait Nedenler

Spermlerin yüzde 14 lük kısmında şekil bozukluğunun görülmesi, sperm sayısının 20 milyondan az olması ve sperm ileri hareket hızının % 50 den düşük olması nedeniyle erkeklerde kısırlık sorunları yaşanabiliyor. Bu durum kadının gebe kalmasının önüne geçiyor.

Erkek Tüplerine Bağlı Nedenler

Yaşanabilecek bir başka nedenlerden birisi de erkek tüplerine bağlı nedenlerin olduğunu söylememiz mümkündür. Sperm yolundaki tıkanıklığın yaşanması ister istemez bu tür sorunları da beraberinde getirmektedir.

Varikosel, hidrosel, inmemiş testis gibi nedenlerin yanı sıra Enfeksiyonlar, travmalar, tiroid hormon bozuklukları, psikolojik ve cinsel nedenlerden kaynaklı olarak erkek İnfertilite görülebilmektedir.

Erkek Kısırlığı Belirtileri Nelerdir?

Erkek infertilitesini açıklamak gerekirse, erkeğin doğal yollardan baba olamamasıyla açıklanabilmektedir. Genellikle bu durum erkeğin cinsel yaşantısını da etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Erkek kısırlık belirtileri inceleme altına aldındığında daha çok idrar yapılırken zorlanma ve yanma gibi bir takım sorunlar meydana çıkabilir. Tabi ki kesin bir tanıya ulaşabilmek adına iki ile yedi günlük ilişki kısıtlamasından sonra doktor tarafından yapılacak olan muayeneler sonrasında kesin bir tanı konulabilmesi mümkündür.

Erkeklerde ki bu tür sorunların teşhis edilebilmesi adına sperm testi, ultrasonografi ve doktor muayenesiyle bu durum tam olarak konulabilmektedir.

Erkeklerde meydana gelen bu gibi sağlık sorunlarının görülmesinin ve doğa yollardan baba olunamamasının nedenlerine bakıldığında ise, Sistemik hastalıklar % 3, Obstrüktif (tıkanıklık) patolojiler %2, Diğer nedenler %13, Endokrin hipogonadism %9, Varikosel %15, Nedeni açıklanamayan grup %30, İnmemiş testis %8 ve Ereksiyon (sertleşme) sorunu ve hipospadias %6 gibi nedenlere bağlı olarak görülebiliyor.

Çiftlerde uzun süre boyunca gebe kalma durumları gecikmeye başlanırsa o zaman yapılması gereken ise bu konuda adını en güzel şekilde duyurma başarısını göstermiş olan Prof. Dr. Timur GÜRGAN doktorunuzdan yardım almak olacaktır. Böylelikle yapılacak muayeneler ile birlikte kesin bir tanı konulmuş olur.

Kısırlık tedavisinde aşılama nasıl yapılmalıdır?

Hiç spermi olmayan bir erkek, çocuk sahibi olmak için ne yapabilir?

Size en uygun tedavi şeklini belirleyen Prof. Dr. Timur GÜRGAN ile kısa süre içerisinde baba olabilmeniz mümkün olacaktır.